Πως να έχουμε έναν καλό ύπνο

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος, είναι απαραίτητος για να διατηρούμε την υγεία μας, σωματικά και πνευματικά.
Ας δούμε μερικά πράγματα που πρέπει να αποφύγουμε για να έχουμε «καλη νύχτα».

Αποφεύγετε λοιπόν:

 • Καφεΐνη
  Χρειάζεται να αποφεύγετε τροφές και ροφήματα που περιέχουν Καφεΐνη, εκτός κι αν θέλετε να μείνετε ξύπνιοι! Ο καφές είναι καλύτερα να αποφεύγεται ακόμα και μερικές ώρες πριν από τον ύπνο. Δοκιμάστε να πιείτε λίγο χαμομήλι με τίλιο ή μολόχα για να χαλαρώσετε και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.
 • Νοητική ανησυχία
  Προσπαθήστε να επιλύσετε τα προβλήματα από την εργασία σας, μέσα στην ημέρα ή πριν πέσετε στο κρεβάτι. Δεν θα έχετε καλό ύπνο αν συνεχίσετε να ανησυχείτε για διάφορα θέματα.
 • Τακτές ώρες ύπνου
  Χρειάζεται να πηγαίνετε για ύπνο σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, ώστε το σώμα σας να συντονιστεί στην αίσθηση της υπνηλίας πριν τον ύπνο. Ορίστε λοιπόν μία συγκεκριμένη ώρα για να πέφτετε για ύπνο κάθε μέρα, για παράδειγμα 10.15 – 10.30 μμ.
 • Θορύβους και αποσπάσεις
  Αποφεύγετε κάθε είδους αποσπάσεις και θορύβους όπως ο ήχος της τηλεόρασης, ραδιοφώνου, τηλεφώνου κλπ. Σας δυσκολεύουν να κοιμηθείτε.
 • Φώτα και λάμψεις
  Σβήστε τα φώτα. Αν δεν σας αρέσει το πλήρες σκοτάδι, αφήστε ένα πολύ χαμηλό φωτάκι στο δωμάτιο. Το σώμα μας έχει σχεδιαστεί να δέχεται το γεγονός ότι ο ύπνος είναι μία βραδινή κατάσταση. Άρα χρειαζόμαστε σκοτάδι για να κοιμηθούμε.
 • Άδειο στομάχι
  Αποφύγετε να κοιμάστε με εντελώς άδειο στομάχι. Μην φάτε όμως πριν πέσετε για ύπνο. Αν πεινάτε και έχετε δυσκολία να κοιμηθείτε, πιείτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, μισή με μία ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι.
 • Πολύ γεμάτο στομάχι
  Το πολύ φαγητό πριν τον ύπνο πρέπει επίσης να αποφεύγεται. Πρέπει να τρώτε τουλάχιστον δυόμισι ώρες νωρίτερα, ώστε να μην επηρεαστεί η διαδικασία της πέψης σας. Ένα παραγεμισμένο στομάχι θα σας κάνει να νιώσετε άβολα, επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου σας.
 • Στρες
  Κοιμηθείτε στην άνεση της κρεβατοκάμαράς σας. Αλλάζετε σεντόνια και τακτοποιείτε το κρεβάτι σας συχνά. Δοκιμάστε την αρωματοθεραπεία για να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε πιο εύκολα.
 • Άβολες συνθήκες
  Όταν ο καιρός είναι ζεστός και αποπνικτικός, νιώθουμε άβολα. Κάντε ένα χλιαρό μπάνιο πριν τον ύπνο, για να χαλαρώσει και να δροσιστεί το σώμα σας. Έτσι ο ύπνος θα γίνει ευκολότερος.

Πιο σημαντικό από όλα αυτά είναι να έχετε ένα : Ανατομικό στρώμα πάνω σε ορθοπεδικό πλαίσιο σανίδων.

Διαλέξτε με προσοχή το στρώμα σας και φροντίστε να είναι από φυσικά υλικά ώστε να έχετε έναν υγιεινό, ξεκούραστο ύπνο, που θα σας ανανεώνει. Ένα καλό στρώμα από φυσικά υλικά, με βαμβακερό κάλυμμα στην εξωτερική του επιφάνεια σας προστατεύει από τα ακάρεα και σας χαρίζει ευεξία και χαλάρωση.
Ένα καλό στρώμα για να σας προσφέρει την μέγιστη ξεκούραση και υποστήριξη θα πρέπει να είναι τοποθετημένο πάνω σε ορθοπεδικό πλαίσιο σανίδων και να ανανεώνεται κάθε 8-10 χρόνια.
Συνοδευτικό του καλού ύπνου είναι το μαξιλάρι, το οποίο στηρίζει τον αυχένα και προσφέρει χαλάρωση και ξεκούραση. Διαλέξτε ένα μαλακό μαξιλάρι από φυσικά υλικά.